CARA UNTUK BERLARI LEBIH BAIK DALAM HIDUP
Berlari adalah latihan dan usaha yang terbaik. Ia mampu membakar kalori dengan baik iaitu sebanyak 600 kalori sejam yang memerlukan sedikit ruang di jalan, penyelarasan dan bajet, anda hanya perlu melabur sepasang kasut yang baik dan baju sukan. Selain itu, ia memberi manfaat kepada badan dan otak anda. Kajian menunjukkan bahawa berlari boleh meningkatkan emosi, memperbaiki tidur, dan mengurangkan risiko penyakit seperti kanser, penyakit jantung dan kencing manis. Penyelidikan baru juga mendedahkan bahawa otak pelari mempunyai fungsi hubungan yang lebih baik, yang boleh membantu mencegah penurunan yang berkaitan dengan usia.


Kongsi Niat Anda

Adakah anda berlatih untuk perlumbaan? Beritahu rakan, keluarga dan semua orang dalam facebook anda. Lebih banyak pemberitahuan kepada orang lain akan lebih memotivasikan anda untuk berlatih dan menjadikan ia satu realiti. Beritahu destinasi anda dan ajak kawan untuk sertainya. 


Jangan Bermula Dengan Pecutan

Walaupun ia memakan masa  bermula perlahan membolehkan melalui fasa pemanasan secara dinamik terhadap otot anda dan memberitahu ia untuk mula berkerja dan mengurangkan risiko kecederaan agar anda boleh berlari dengan lebih baik. Cuba lakukan senaman regangan seperti squat.


Meletakkan Teknologi Untuk Bekerja

Anda akan menemui banyak cara untuk mengesan statistik, daripada aplikasi mudah pada telefon pintar anda (seperti Runkeeper atau MapMyRun) dengan jam tangan GPS yang dibolehkan. Kami suka Garmin VĂ­voactive HR ($ 250; amazon.com), yang mengukur kadar dan degupan jantung. "Dengan mempunyai nombor-nombor tersebut  larian mula berasa lebih mudah," kata Elizabeth Corkum, jurulatih kanan di Mile High Run Club di New York City.


Ajak Rakan

Jika sering tidak konsisten dan sering membatalkan latihan anda, dengan mengajak rakan akan membuat anda lebih berdisplin kerana telah berjanji dengan rakan anda lebih lebih lagi pada waktu pagi memikirkan ada rakan yang menunggu anda. Jangan risau jika rakan anda lebih laju atau perlahan dari nada cuba sesuaikan kelajuan anda dengan rakan anda.

Minum

"Penghidratan adalah membosankan, tetapi ia juga sangat penting," kata Julia Lucas, ketua jurulatih bagi Nike + Run Club dan bekas pelari pro. Apabila anda mengalami dehidrasi, jumlah darah keseluruhan anda turun, sehingga hati anda terpaksa bekerja lebih keras. Minum sebelum bersenam, kemudian minum tiga hingga lapan auns cecair setiap 15 hingga 20 minit berlari, terutamanya jika ia panas atau lembap.


Pemakanan

"Pelari memerlukan jumlah makanan yang banyak untuk kekal sihat, kerana berlari meletakkan tekanan pada bukan sahaja otot tetapi setiap sistem dalam badan kita," Makan perlahan, kita perlu seimbangkan jumlah protein,karbohidrat, lemak tidak lupa juga dengan mikroprotein seperti vitamin, zat besi dan kalsium kerana semua ini sangat diperlukan ketika berlari.


Mobiliti

Setiap regangan terhadap otot dan sendi utama membolehkan tubuh anda melakukan pelbagai jenis pergerakan dan menjadi lebih kuat. Cuba lakukan yoga atau regangan dinamik sekali sekala.


Ketahui Jika Diri Anda Sakit

Kecederaan akan mengubah larian anda kerana kesakitan yang dialami. Lakukan pemeriksaan kesihatan serta merta agar tidak menjejaskan badan anda dan menjejaskan latihan larian anda
Ikut Pelan

Ikut pelan latihan anda bermula dengan jarak dekat dan berperingkat ke jarak yang lebih jauh. Pastikan anda berehat untuk memulihkan otot y

Ulasan