PUNCA ANDA SELALU LETIH DAN CARA MENGATASINYA
Rasa letih adalah sangat biasa. Malah, kira-kira satu pertiga daripada remaja yang sihat, orang dewasa dan individu yang lebih tua melaporkan diri mengantuk atau penat .

Keletihan merupakan gejala yang biasa daripada beberapa keadaan dan penyakit yang serius, tetapi dalam kebanyakan kes ia adalah disebabkan oleh faktor-faktor gaya hidup biasa.Tetapi perkara ini boleh diatasi.

Artikel ini menyenaraikan 10 sebab yang mungkin mengapa anda sentiasa letih dan memberikan cadangan cara-cara untuk mendapatkan kembali tenaga anda.1. Pengambilan Terlalu Banyak Karbohidrat

Karbohidrat boleh menjadi sumber tenaga yang cepat. Apabila anda makan karbohidrat, badan anda akan memecahkan dan menukarkannya kepada gula, yang boleh digunakan sebagai sumber tenaga.

Walau bagaimanapun, makan terlalu banyak karbohidrat sebenarnya boleh menyebabkan anda berasa letih sepanjang hari.

Apabila gula dan karbohidrat dimakan, ianya menyebabkan peningkatan mendadak gula dalam darah anda. Ini menyebabkan  pankreas anda untuk menghasilkan sejumlah besar insulin untuk memindah gula daripada darah dan ke dalam sel-sel anda.

Ini menyebabkan kenaikan tahap gula dalam darah dan berikutnya akan jatuh dan boleh membuat anda berasa letih. Keinginan tenaga cepat, naluri akan meyebabkan anda mengambil satu lagi hidangan karbohidrat, yang boleh membawa kepada kitaran yang tidak baik.

Beberapa kajian telah mendapati bahawa mengurangkan gula dan karbohidrat diproses pada makanan biasanya membawa kepada tahap tenaga yang lebih besar .

Dalam satu kajian, kanak-kanak yang makan makanan ringan yang tinggi dalam karbohidrat sebelum perlawanan bola sepak dilaporkan lebih keletihan berbanding kanak-kanak yang makan snek berasaskan mentega kacang.

Tetapi, kajian menunjukkan bahawa sesetengah makanan boleh membantu melindungi daripada keletihan.

Sebagai contoh, sayur bendi mengandungi sebatian yang boleh mengurangkan keletihan dan meningkatkan kewaspadaan.

Untuk mengekalkan tahap tenaga anda stabil, menggantikan gula dan karbohidrat ditapis dengan makanan yang kaya dengan serat, seperti sayur-sayuran dan kekacang adalah digalakkan.


2. Gaya Hidup 

Tidak aktif boleh menjadi punca kepada kekurangan tenaga anda.

Tetapi ramai orang mengatakan mereka terlalu letih untuk bersenam.

Malah, dalam satu kajian baru-baru ini, ini adalah sebab yang paling biasa bahawa orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua memilih untuk tidak bersenam.

Satu penjelasan adalah disebabkan sindrom keletihan kronik (CFS), yang mempunyai ciri-ciri keletihan yang melampau, keletihan yang tidak dapat dijelaskan.

Kajian menunjukkan orang dengan CFS cenderung mempunyai kekuatan dan daya tahan pada tahap yang rendah, yang menghadkan keupayaan latihan mereka. Walau bagaimanapun, satu kajian melibatkan lebih daripada 1,500 orang mendapati bahawa senaman boleh mengurangkan keletihan terhadap mereka yang mempunyai CFS.

Kajian juga menunjukkan bahawa senaman boleh mengurangkan keletihan di kalangan orang yang sihat dan mereka yang mempunyai penyakit-penyakit lain, seperti kanser. Sedikit peningkatan walaupun minimum dalam aktiviti fizikal seolah-olah memberi manfaat .

Untuk meningkatkan tahap tenaga anda, menggantikan gaya hidup yang tidak aktif dengan orang yang aktif. Sebagai contoh, berdiri dan bukannya duduk berkesempatan, mengambil tangga berbanding lif dan berjalan daripada memandu jarak yang dekat.


3. Kurang Tidur Yang Berkualiti

Tidak mendapat tidur yang cukup adalah salah satu punca lebih jelas terhadap keletihan.

Badan anda melakukan banyak perkara semasa anda tidur, termasuk kmemori dan pembebasan hormon yang mengawal tahap metabolisme dan tenaga anda .

Selepas malam tidur yang berkualiti tinggi, anda biasanya bangun dalam keadaan segar dan bertenaga.

Menurut American Academy of Medicine dan Persatuan Penyelidikan, orang dewasa memerlukan purata tujuh jam tidur setiap malam untuk kesihatan optimum.

Yang penting, tidur harus tenang dan tanpa gangguan untuk membolehkan otak anda untuk melalui semua lima peringkat kitaran tidur .

Selain mendapat tidur yang cukup, mengekalkan rutin tidur yang tetap juga seolah-olah membantu mencegah keletihan.

Dalam satu kajian, remaja yang masuk tidur pada masa yang sama pada hari biasa dan hujung minggu dilaporkan kurang keletihan dan kurang masalah untuk tidur berbanding mereka yang berjaga lewat dan tidur kurang pada hujung minggu 

Menjadi aktif secara fizikal pada siang hari boleh membantu anda mendapatkan lebih banyak tidur pada waktu malam. Satu kajian pada orang tua mendapati bahawa senaman membantu meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan tahap keletihan .

Tambahan pula, tidur boleh membantu meningkatkan tahap tenaga. Mengambil tidur telah terbukti untuk mengurangkan keletihan dalam juruterbang, yang sering mengalami keletihan kerana waktu kerja yang panjang.

Untuk meningkatkan jumlah dan kualiti tidur anda, pergi tidur pada masa yang sama setiap malam, berehat sebelum tidur dan melakukan banyak aktiviti di siang hari.Ulasan