6 CARA UNIK UNTUK MENGURANGKAN LEMAK
Membakar lebih banyak kalori boleh membantu anda menurunkan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Bersenam dan makan makanan yang betul adalah dua cara yang berkesan untuk melakukan ini.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa cara yang lebih luar biasa untuk meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar.

Berikut adalah enam cara yang tidak konvensional untuk membakar kalori.


1. Pendedahan Terhadap Suhu Sejuk

Pendedahan kepada suhu sejuk boleh membantu meningkatkan kadar metabolisme anda dengan merangsang aktiviti lemak coklat di dalam badan anda .

Pusat simpanan lemak anda juga terdiri daripada lemak putih dan lemak coklat. Kedua-dua jenis lemak badan mempunyai kesan yang sangat berbeza.

Lemak putih menggalakkan keradangan, rintangan insulin dan penyimpanan lemak. Sebaliknya, lemak coklat meningkatkan pembakaran kalori dan boleh membantu untuk mengurangkan berat badan dan mengawal diabetes .

Kesan pembakaran kalori oleh lemak coklat telah ditunjukkan berbeza antara individu. Secara umum, orang gemuk seolah-olah mempunyai lemak coklat kurang aktif daripada orang kurus.

Berdasarkan penyelidikan haiwan awal, pendedahan kronik kepada sejuk dipercayai membawa kepada pertukaran lemak putih kepada lemak coklat. Walau bagaimanapun, ini masih dalam kajian .

Kajian terhadap manusia telah menunjukkan bahawa pendedahan kepada suhu sejuk ketara boleh meningkatkan pembakaran kalori, bergantung kepada jumlah lemak coklat aktif dalam badan.


Dalam satu kajian, lelaki muda yang sihat dengan komposisi badan sama kekal dalam persekitaran 66 ° F (19 ° C) selama dua jam. Walaupun pembakaran kalori meningkat dalam semua manusia, kesannya adalah tiga kali lebih besar pada lelaki dengan aktiviti tertinggi lemak coklat.

Dalam kajian yang lain, apabila 10 orang pemuda kurus kerap terdedah kepada suhu 62 ° F (17 ° C) selama dua jam, mereka dibakar tambahan 164 kalori setiap hari, secara purata .

A beberapa cara untuk mendapatkan faedah pendedahan sejuk termasuk menurunkan sedikit suhu di dalam rumah anda, mandi dengan air sejuk dan berjalan di luar dalam cuaca sejuk.

Pendedahan kepada suhu sejuk telah ditunjukkan untuk merangsang aktiviti lemak coklat, yang meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar.


2. Minum air sejuk


Air adalah yang terbaik minuman pilihan bagi menghilangkan dahaga dan hidrasi.

Air sejuk juga telah ditunjukkan meningkatkan metabolisme sementara dalam kajian orang dewasa dan kanak-kanak normal dan berat badan berlebihan. Apa lagi, beberapa kajian menunjukkan bahawa anda mungkin boleh untuk memaksimumkan kesan ini dengan minum air sejuk.

Satu kumpulan penyelidik melaporkan bahawa 40% daripada peningkatan dalam kadar metabolik adalah hasil daripada badan anda memanaskan air kepada suhu badan .

Dua pengajian mereka di kalangan orang dewasa muda mendapati bahawa minum 17 auns (500 ml) air sejuk meningkatkan pembakaran kalori sebanyak 24-30% selama 90 minit.

Walau bagaimanapun, bilangan orang yang dikaji adalah agak kecil, dan penyelidikan tambahan menunjukkan bahawa kesan air pada kadar metabolik mungkin berbeza-beza dari seorang ke seorang.

Sebagai contoh, kajian yang lain di kalangan orang dewasa muda yang sihat mendapati bahawa minum 17 auns (500 ml) air meningkat pengunaan kalori sejuk dengan hanya 4.5% untuk 60 minit .

Minum air sejuk telah ditunjukkan untuk meningkatkan untuk sementara waktu pembakaran kalori. Walau bagaimanapun, kesan ini mungkin berbeza mengikut individu.


3. Mengunyah Gula Gula Getah

Gula-gula getah telah ditunjukkan untuk menyebabkan perasaan kenyang dan mengurangkan pengambilan kalori pada makanan ringan .

Terdapat juga beberapa bukti bahawa ia boleh membantu mempercepatkan metabolisme anda.

Dalam satu kajian kecil, lelaki normal makan makanan empat kali pada waktu berasingan. Mereka membakar lebih kalori selepas makan apabila mereka mengunyah gula-gula getah selepas makan.

Dalam kajian yang lain, apabila 30 lelaki dan wanita muda mengunyah gula getah selama 20 minit selepas makan, kadar metabolik mereka adalah lebih tinggi daripada apabila mereka tidak mengunyah gula-gula getah. Di samping itu, ia kekal lebih tinggi selepas berpuasa semalaman.

Pastikan untuk memilih gula-gula getah tanpa gula untuk mendapatkan kesan yang baik terhadap metabolisme dan melindungi kesihatan gigi anda.

Gula-gula getah nampaknya meningkatkan kadar metabolik apabila dimakan selepas makan atau antara waktu makan.


4. Derma Darah

Menderma darah boleh menyelamatkan nyawa seseorang yang memerlukan.

Di samping itu, pendermaan darah meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

Menurut sumber-sumber dalam talian, penyelidik di University of California, San Diego mendapati bahawa menderma satu pain darah membakar 650 kalori, secara purata.


Apabila anda menderma darah, badan anda menggunakan tenaga untuk mensintesis protein baru, sel-sel darah merah dan komponen darah yang lain untuk menggantikan apa yang telah hilang.

Sudah tentu, menderma darah bukanlah sesuatu yang anda boleh lakukan setiap hari. Secara umum, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya lapan minggu untuk menambah bekalan darah anda.5. Pergerakan Kecil (Fidgeting)

Bersenam membakar kalori dan membantu anda kekal cergas.

Walau bagaimanapun, bentuk yang lebih halus aktiviti fizikal juga boleh meningkatkan kadar metabolisme anda. Konsep ini dikenali sebagai aktiviti bukan senaman thermogenesis (NEAT), yang merangkumi pergerakan kecil.

Ianya melibatkan bahagian yang bergerak badan dengan cara yang resah. Contohnya termasuk berulang kali melantun kaki, mengetuk jari di atas meja dan bermain dengan cincin.

Dalam satu kajian, orang-orang yang gelisah ketika duduk atau berdiri ditunjukkan untuk membakar lima hingga enam kali lebih banyak kalori, secara purata, daripada apabila mereka duduk atau berhenti.

Satu lagi kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai berat badan tertinggi mengalami peningkatan terbesar dalam kadar metabolik sebagai tindak balas kepada resah dan jenis-jenis aktiviti bukan senaman.

Dalam beberapa kes, NEAT boleh membuat sumbangan yang besar kepada pengunaan kalori setiap hari.

Sebagai contoh, satu kumpulan penyelidik mencadangkan bahawa gabungan pergerakan kecil, berjalan dan berdiri boleh membakar sehingga 2,000 kalori tambahan setiap hari, bergantung kepada berat badan dan tahap aktiviti seseorang.

Berdasarkan kepada keupayaan untuk membakar kalori dan mencegah pertambahan berat, beberapa pakar menyeru orang untuk menggabungkan fidgeting dan lain-lain aktiviti bukan senaman ke dalam kehidupan harian mereka.

cara-cara lain untuk mendapat manfaat daripada NEAT termasuk mengambil tangga, menggunakan meja berdiri dan pembersihan.

Fidgeting(pergerakan gelisah) telah ditunjukkan untuk meningkatkan jumlah kalori yang dibakar ketika duduk dan berdiri, terutamanya di kalangan mereka yang mempunyai berat badan berlebihan.


6. Sering Ketawa

Mereka mengatakan ketawa adalah ubat yang terbaik.

Malah, penyelidikan telah mengesahkan bahawa ketawa boleh meningkatkan pelbagai aspek kesihatan mental dan fizikal, termasuk memori, imuniti dan fungsi arteri.

Di samping itu, ketawa juga membakar kalori.

Dalam satu kajian, 45 pasangan menonton filem yang sama ada lucu atau serius. Apabila mereka ketawa sepanjang filem lucu, kadar metabolisme mereka meningkat sebanyak 10-20%.


Walaupun ini tidak begitu banyak, ketawa secara tetap masih merupakan cara yang baik untuk meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan membuat anda lebih bahagia juga.

Ulasan