TANDA ANDA BUKAN MENGALAMI SELESEMA BIASA

Adakah Ia Selesema, Atau Sesuatu Yang Lain?

Ianya mudah untuk mendiagnosis diri anda selesema biasa apabila anda berasa tidak sihat. Tetapi ianya bukan sentiasanya hanya selesema. Adalah penting untuk dapat membezakan antara selesema biasa dan sesuatu yang lebih serius supaya anda boleh mendapatkan perubatan yang anda perlukan.

Jika anda fikir anda menghidap "hanya selesema" tetapi bimbang ia boleh menjadi sesuatu yang lebih, ia adalah yang terbaik untuk mengambil langkah selamat dan melawat doktor anda. Hal ini terutama berlaku jika anda mempunyai keadaan kronik seperti asma, alahan yang teruk, kencing manis, penyakit buah pinggang, HIV, atau penyakit autoimun. Begitu juga dengan wanita hamil dan sesiapa di bawah umur enam atau lebih 65 tahun, selesema memberi kesan kepada kumpulan-kumpulan orang yang berbeza dan boleh menjadi lebih serius berbanding individu yang sihat.

Ini adalah keadaan yang anda tidak mengalami selesema biasa berdasarkan pendapat doktor.

Anda Mempunyai Tanda-tanda Lebih Dari Empat Hari

Selesema cenderung untuk sembuh dengan sendiri dalam tempoh tiga hingga empat hari. Ia bermula dengan tekak gatal, kesesakan, dan hidung berair, dan kemudian batuk selalunya berlaku.  Kebanyakan gejala akan hilang selepas empat hari.

Jika gejala bertahan lebih lama, ada kemungkinan anda mempunyai sesuatu yang lebih membimbangkan, seperti mononucleosis. Untuk selamat, pastikan anda membuat temujanji dengan doktor anda.

Gejala-gejala Anda Seolah-olah Hilang ... Dan Kemudian Kembali

Jika anda fikir anda pulih dari penyakit anda tetapi gejala-gejala anda muncul semula tidak lama selepas itu, ia boleh menjadi tanda penyakit atau "Superinfeksi," kata Navya Mysore, MD, doktor penjagaan primer dengan Satu Medical Group. Anda mungkin mempunyai selesema pada mulanya, tetapi apabila sistem imun anda telah dikompromi, anda menghasilkan sesuatu yang lebih serius seperti, radang paru-paru, atau jangkitan sinus. Buat temu janji dengan doktor anda untuk menentukan sama ada atau tidak anda memerlukan rawatan tambahan, seperti antibiotik.


Anda Baru Pulang Dari Perjalanan Jauh

Perjalanan antarabangsa baru-baru ini adalah sesuatu yang serius bagi doktor kerana ia mungkin bermakna anda mempunyai jangkitan yang kurang konvensional yang perlu diambil berat, bedasarkan pendapat doktor pakar dalam penyakit berjangkit. Adalah penting untuk berjumpa doktor jika anda mempunyai apa-apa gejala selepas pulang dari perjalanan luar negara.

Anda Mempunyai Demam Yang Tinggi

Ia adalah normal untuk demam berserta dengan rasa sejuk, tetapi ianya adalah tidak biasa terutama yang tinggi. Jika anda mempunyai demam pada atau di atas 101 darjah Fahrenheit, ia boleh menjadi tanda strep tekak (jangkitan bakteria streptococcus pada tekak). Kebanyakan pesakit dengan strep akan mengalami demam yang tinggi dalam beberapa hari pertama penyakit, jadi berhati-hati dengan pancang tiba-tiba suhu anda.

"Penyakit ini satu perkara yang anda benar-benar perlu bezakan dengan selesema biasa, jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan demam reumatik dan membawa kepada masalah jantung yang serius."

Anda Mempunyai Demam Gred Rendah Untuk Hari Yang Lama

Walaupun demam anda tidak begitu tinggi, mengalami demam selama beberapa hari berturut-turut boleh menjadi tanda tanda badan anda sedang cuba untuk melawan suatu yang lebih dari selesema biasa. Demam konsisten boleh bermakna anda sebenarnya mempunyai selesema berjangkit atau mononucleosis oleh itu anda perlu rajin membuat pemeriksaan, walaupun ia tidak berapa sakit.

Anda Mempunyai Sakit Kepala Yang Teruk

Doktor mengambil serius sakit kepala yang teruk terutamanya jika mereka disertai dengan demam, kerana ini mungkin tanda-tanda meningitis. Sebaliknya, sakit kepala tekanan atau sakit kepala yang berasa lebih teruk di sekitar mata dan hidung boleh menjadi tanda jangkitan sinus. Jenis-jenis sakit kepala boleh menjadi lebih teruk apabila anda membongkok ke hadapan, kerana anda berasa tekanan pada sinus anda.


Anda Mengalami Sakit Dada atau Kesukaran Bernafas

Walaupun batuk merupakan gejala biasa selesema, ia tidak seharusnya menjadi begitu teruk sehingga ia menyebabkan sesak nafas, semput, atau sakit dada. Gejala-gejala ini tidak boleh diabaikan, kerana masalah bernafas boleh menjadi tanda bronkitis atau radang paru-paru, manakala sakit dada, sesak, dan sesak nafas tiba tiba boleh memberi isyarat komplikasi paru-paru (tersumbat darah beku dalam paru-paru).


Simptom Anda Dalam Satu Lokasi

Satu lagi tanda tanda ia lebih daripada yang selesema biasa adalah gejala setempat, bermakna anda rasa sakit dalam satu kawasan tertentu. Walaupun selesema memberi kesan kepada keseluruhan sistem pernafasan, penyakit-penyakit lain mempunyai ciri-ciri gejala serius di satu tempat. Sebagai contoh, strep menyebabkan sakit tekak yang serius dan sukar untuk menelan, tetapi biasanya tidak akan menyebabkan kesakitan di seluruh badan. jangkitan resdung boleh menyebabkan sakit kepala dan juga membuat gigi anda sakit, jangkitan telinga biasanya akan menyebabkan kesakitan dan kesesakan pada sebelah telinga, dan mononucleosis boleh menyebabkan tonsil bengkak.

Anda Berasa Sakit Badan

Dengan selesema biasa anda masih boleh berjalan kaki di taman, tetapi ia tidak seharusnya menyebabkan sakit badan dan tidak dapat bergerak. Sebaliknya, selesema berjangkit boleh membuat otot dan badan anda berasa sakit, dan juga boleh disertakan dengan keletihan dan kesejukan.


Menghidap selesema influenza, anda akan merasa seperti anda dilanggar oleh sebuah lori, hanya dengan bangun dari tidur dan  berjalan sahaja, otot anda akan menjadi sakit.

Ulasan