MAKANAN BUKAN TENUSU YANG TINGGI KALSIUM
Makanan Membina Tulang

Kalsium membina tulang dan gigi yang sihat dan memastikan otot anda, sel-sel, dan saraf berfungsi dengan baik. Orang dewasa memerlukan kira-kira 1,000 miligram sehari iaitu lebih sedikit daripada tiga gelas 8-auns susu tetapi bagaimana jika anda berada vegan, alahan pada susu, atau tidak suka rasa produk tenusu? Berikut adalah satu fakta sedikit diketahui: terdapat banyak makanan bukan tenusu dengan kalsium. Berikut adalah 14 daripada jenis makanan tersebut, bersama-sama dengan tip bagaimana untuk menambah mereka untuk diet anda.

1. BROKOLI

kandungan Kalsium: 86 miligram dalam 2 cawan mentah

Percaya atau tidak, sayur ini mengandungi hampir dua kali ganda vitamin C daripada oren. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa diet yang tinggi dalam sayur-sayuran cruciferous seperti brokoli boleh dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah terhadap  sesetengah jenis kanser, termasuk kanser kolon dan kanser pundi kencing.


2. EDAMAME / KACANG KEDELAI(SOYA)

kandungan Kalsium: 98 miligram dalam 1 cawan dimasak

Edamame telah dimakan di China dan Jepun sejak beribu-ribu tahun, dan tidak hairanlah  ia sangat popular. Edamame  berada dalam kacang soya yang tidak matang dalam pod-adalah antara beberapa makanan bukan haiwan yang mengandungii protein lengkap, bermakna ia mengandungi semua sembilan asid amino penting. Anda juga mendapat 8 gram serat setiap hidangan.3. BOK CHOY/ KUBIS CINA

Kandungan Kalsium: 74 miligram per 1 cawan dicincang

Secawan bok choy-juga dikenali sebagai kubis cina mengandungi hanya 9 kalori. Ia juga satu sumber vitamin A, vitamin C, dan kalium. Bok choy masak dengan cepat, menjadikannya hidangan yang senang dan mudah disediakan, dan boleh didapati sepanjang tahun.


4. BUAH ARA

Kandungan kalsium: 121 miligram per 1/2 cawan kering

Buah ara adalah seperti pencuci mulut yang sangat manis dan melekit, ia dalah buah yang berfiber dan penuh kalium. Buah ara juga membekalkan anda dengan magnesium, nutrien badan menggunakan lebih daripada 300 reaksi biomekanik, seperti mengekalkan fungsi otot, mengekalkan rentak jantung anda stabil, dan mengukuhkan tulang


5. BUAH OREN

Kandungan Kalsium: 74 miligram dalam satu oren besar dan 27 miligram dalam secawan jus oren

Anda sedia tahu oren mengandungi  vitamin C untuk merangsang imunisasi, tetapi mereka juga rendah kalori dan penuh dengan antioksidan.


6. SARDIN

Kandungan kalsium: 351 miligram dalam satu 3.75 auns boleh

Ikan sardin adalah sedikit masin menambah rasa untuk salad dan pasta. Dan mereka berkhidmat lebih daripada sekadar kalsium: ia merupakan sumber vitamin B-12 yang menakjubkan , yang merupakan nutrien utama untuk otak dan kesihatan sistem saraf. Sardin juga mengandungi vitamin D, yang penting untuk kesihatan tulang.

7. BENDI

Kandungan Kalsium: 82 miligram dalam 1 cawan

Bendi mengandungi serat larurt untuk melawan sembelit, serta vitamin B6 dan folat. Cukup dengan direbus ia adalah sayur yang enak.

8. TAUHU

Kandungan kalsium: 434 miligram per setengah cawan

Anda sedia tahu tauhu sebagai sumber protein vegetarian . Ia juga menjadi satu sumber kalsium. Tauhu adalah serba boleh ia mengambil rasa daripada apa-apa sahaja yang anda sedang memasak dengannya.

9. BADAM

Kandungan Kalsium: 75 miligram per auns (kira-kira 23 badam keseluruhan)

Badam, yang merupakan antara kacang yang terbaik untuk kesihatan anda, mengandungi kira-kira 12% daripada protein harian yang diperlukan anda, dan kaya dengan vitamin E dan kalium. Dan walaupun mereka adalah menggemukkan, ia adalah jenis lemak baik yang membantu menurunkan paras kolesterol tidak baik anda selagi anda menikmati mereka secara sederhana.

Ulasan