BAGAIMANA TEH HIJAU MEMBANTU ANDA MENGURANGKAN BERAT SECARA SEMULA JADI
Teh hijau adalah minuman yang paling sihat di planet ini.

Ia dimuatkan dengan antioksidan dan pelbagai bahan-bahan yang bermanfaat untuk kesihatan.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa teh hijau boleh meningkatkan pembakaran lemak dan membantu anda menurunkan berat badan.


Teh hijau Mengandungi Bahan Yang Boleh Membantu Kurangkan Lemak

Teh hijau adalah lebih daripada hanya minuman panas, ia adalah air berperisa.

Bahan-bahan bioaktif dalam daun teh larut dalam air. Apabila anda minum secawan teh berkualiti, anda sebenarnya mendapat sejumlah besar bahan-bahan berfaedah dengan kesan biologi yang kuat .

Yang paling terkenal di antaranya ialah kafein. Secawan teh hijau mengandungi lebih kurang kafein (24-40 mg) daripada secawan kopi (100-200 mg), tetapi masih cukup untuk mempunyai kesan yang lembut.

Kafein adalah perangsang yang terkenal  untuk membantu pembakaran lemak dan meningkatkan prestasi senaman dalam banyak kajian .

Tetapi di mana teh hijau benar-benar sangat berguna adalah pada antioksidan yang dimuatkan dengan antioksidan kuat dipanggil catechins .

Yang paling penting ini adalah EGCG (Epigallocatechin gallate), bahan yang boleh meningkatkan metabolisme.

Perlu diingat bahawa manfaat ini boleh diperolehi kedua-duanya dari minum teh hijau sebagai minuman, serta mengambil ekstrak teh hijau sebagai tambahan. Kebanyakan kajian yang dilakukan adalah menggunakan ekstrak.

Teh hijau mengandungi bahan bioaktif seperti kafein dan EGCG, yang boleh mempunyai kesan yang kuat ke atas metabolisme.
Teh Hijau Boleh Bantu Memobilisasi Fat Dari Sel Lemak


Dalam usaha untuk membakar lemak, ia perlu dipecahkan dalam sel lemak dan bergerak ke dalam aliran darah.

Sebatian aktif dalam teh hijau boleh membantu dalam proses ini dengan meningkatkan kesan beberapa hormon pembakaran lemak.

Antioksidan utama dalam teh, EGCG, boleh membantu peningkatan hormon norepinephrine hormon.


Hormon ini digunakan oleh sistem saraf sebagai isyarat kepada sel-sel lemak, memberitahu mereka untuk memecahkan lemak. Oleh itu, lebih norepinephrine membawa kepada isyarat yang lebih kukuh dihantar ke sel lemak dan lebih banyak lemak mendapat dipecahkan.

Kafein dan EGCG (kedua-dua didapati secara semula jadi dalam teh hijau) sebenarnya mungkin mempunyai kesan sinergistik, kerana kafein meningkatkan lagi kesan yang sama.

Hasilnya adalah bahawa sel lemak yang rosak lebih banyak lemak, yang dilepaskan ke dalam aliran darah dan menjadi tersedia untuk digunakan sebagai tenaga oleh sel-sel yang memerlukannya, seperti sel-sel otot.


Jika anda melihat label pada hampir setiap produk penurunan berat badan dan pembakaran lemak komersial , kemungkinan anda akan menjumpai beberapa jenis teh  sebagai bahan.


Ini kerana teh hijau telah berkali-kali ditunjukkan untuk meningkatkan pembakaran lemak, terutama semasa latihan.

Dalam satu kajian, lelaki yang mengambil ekstrak teh hijau dan bersenam membakar 17% lebih banyak lemak berbanding lelaki yang tidak mengambil makanan tambahan itu. Kajian ini menunjukkan bahawa teh hijau boleh meningkatkan kesan pembakaran lemak ketika senaman .

Satu lagi kajian yang berlarutan selama 8 minggu menunjukkan bahawa teh hijau meningkatkan pembakaran lemak, kedua-dua semasa latihan dan semasa rehat .

Terdapat beberapa kajian yang bersetuju dengan fakta ini. Teh hijau yang terpilih meningkatkan pembakaran lemak, yang boleh membawa kepada pengurangan lemak badan dalam jangka masa panjang .

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh hijau boleh meningkatkan pembakaran lemak. Kesannya adalah lebih kuat apabila bersenam.

Teh Hijau Boleh Tingkatkan Kadar Metabolik Dan Membuat Anda Membakar Lebih Kalori

Tubuh manusia sentiasa membakar kalori. Walaupun ketika tidur atau duduk, sel-sel kita melaksanakan berbilion fungsi yang memerlukan tenaga.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa teh hijau boleh membuat kita membakar lebih banyak kalori, walaupun semasa rehat.

Dalam kebanyakan kajian, ini berjumlah kira-kira peningkatan 3-4%, walaupun beberapa kajian menunjukkan peningkatan setinggi 8% .

Bagi seseorang yang membakar 2000 kalori setiap hari, 3-4% berjumlah tambahan 60-80 kalori setiap hari, sama dengan apa yang anda jangkakan dengan diet protein yang tinggi.

Walaupun kebanyakan kajian sangat pendek dalam jangka masa (1-3 hari), terdapat juga beberapa bukti bahawa metabolisme meningkatkan kesan berterusan dalam jangka masa panjang .

Dalam satu kajian 60 individu obes, kumpulan itu mengambil ekstrak teh hijau hilang 7.3 lbs (3.3 kg) dan dibakar 183 lebih kalori setiap hari selepas 3 bulan .


Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua kajian menunjukkan bahawa teh hijau meningkatkan metabolisme. Kesannya boleh bergantung kepada individu .

Ulasan