MAKANAN YANG BOLEH MEMBAWA PENYAKIT

Makanan Yang Membawa Penyakit

Keracunan makanan  berpotensi mengancam nyawa . Tetapi ia sukar untuk menentukan sama ada makanan adalah selamat untuk dimakan, sebahagiannya kerana masalah yang agak jarang berlaku.

Tetapi mengetahui jenis makanan berpotensi berisiko boleh membantu. Terdapat beberapa makanan  yang dikawal selia paling sering dikaitkan dengan wabak cenderung berlaku setiap tahun. (Senarai itu termasuk hasil, makanan laut, telur, dan produk tenusu, bukan daging.)

Berhati-hati dengan risiko, dengan mengelakkan jenis makanan tersebut. Ianya di mana-mana dan merupakan sebahagian daripada diet yang sihat.


Sayuran Berdaun

Sayur-sayuran-salad, bayam, kubis, kubis daun, dan Chard adalah makanan kegemaran di pelusuk dunia.Tetapi sayur sayur ini juga menyebabkan 262 wabak yang melibatkan 8836 kes yang dilaporkan penyakit antara tahun 1998 dan 2008, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (Ingatlah bayam memenangi pada tahun 2012)

Sayuran hijau boleh tercemar dengan baja, bilasan air kotor, atau tangan yang tidak dibasuh sebelum anda membelinya. Untuk mengelakkan diri daripada sakit, basuh hasil dan mencegah pencemaran silang (pengendalian yang tidak betul daging di dapur boleh menyebarkan bakteria kepada lain-lain jenis makanan, termasuk sayur-sayuran) dengan membasuh tangan dan menggunakan papan memotong berasingan.


Telur

Ia kegemaran waktu sarapan tetapi dikaitkan dengan sekurang-kurangnya 138 wabak sejak tahun 1998, yang paling sering disebabkan oleh bakteria Salmonella. Bakteria boleh bersembunyi di dalam telur, memasak dengan betul adalah kunci (yang membunuh kuman). Elakkan makan apa-apa produk yang mengandungi telur mentah.

Terdapat kira-kira satu penyakit bagi tiap-tiap tiga hingga empat ribu makanan dihidangkan. Bahan makanan mentah seperti telur berisiko mengandungi pencemaran dan perlu dikendalikan dengan betul.

Daging 

Daging, yang dikawal selia dan dikaji, menyebabkan sekurang-kurangnya 33,000 penyakit 1998-2010, menurut laporan IHSG. Ayam adalah yang terbanyak, dengan 455 wabak dikaitkan dengan hampir 7,000 penyakit. Daging lembu adalah kedua. Pada bulan Ogos 2013, 50,000 paun daging lembu telah diambil semula kerana pencemaran berbahaya E. coli O157: H7. makanan mentah dari daging binatang, telur mentah, susu mentah, dan kerang adalah makanan yang paling berisiko tercemar. Merawat daging mentah dan ayam yang berpotensi tercemar, dan pastikan dimasak dengan teliti. Membersihkan sebarang permukaan daging dengan teliti, dan mengikuti garis panduan pada penyediaan makanan untuk mencegah penyakit.


Tiram

Sebelum menjadi makanan istimewa yang mahal, tiram di dasar laut terdedah kepada pencemaran. Ia boleh tercemar semasa pengendalian.

Jika dihidangkan mentah atau kurang masak, tiram boleh mengandungi kuman  dipanggil norovirus dan bakteria yang dikenali sebagai Vibrio vulnificus yang boleh menyebabkan loya, muntah-muntah dan cirit-birit.

Kentang

A kentang yang digosok dan dimasak dengan betul tidak akan menyebabkan penyakit. Tetapi berhati-hati untuk salad kentang, salad kentang terutama yang yang disediakan di restoran atau snek.

Pencemaran pemindahan kuman dari satu jenis makanan, biasanya daging, yang lain-boleh menjadi punca masalah ini dan ini boleh berlaku dengan mudah.

wabak berkaitan kentang penyakit telah dikesan dengan kuman seperti Listeria, Shigella, E. coli, dan Salmonella.


Keju

Keju boleh tercemar dengan bakteria seperti Salmonella atau Listeria, yang boleh menyebabkan keguguran. (Itulah sebabnya doktor memberi amaran kepada wanita hamil untuk mengelakkan keju lembut, seperti feta, Brie, Camembert, biru-celah, dan keju gaya Mexico.


Ais krim

Ais krim telah dikaitkan dengan 75 wabak yang disebabkan oleh bakteria seperti Salmonella dan Staphylococcus antara tahun 1990 dan 2006.

Satu wabak itu berlaku pada tahun 1994, apabila sekumpulan ais krim premix dibawa dengan sebuah trak yang telah menjalankan nonpasteurized, dan kemudian digunakan untuk membuat ais krim  pasteurizing. Dalam hal itu, Salmonella 224,000 orang jatuh sakit.

Jangkitan juga boleh berlaku apabila orang membuat ais krim di rumah dengan menggunakan telur mentah


Tomato

Walaupun tomato didapati "tidak bersalah" dalam wabak 2008 yang menyebabkan ribuan jatuh sakit (penyebab adalah jalapenos dan lada Serrano), tomato juga adalah penyebab biasa penyakit bawaan makanan.

Salad atau tomato boleh tercemar, tetapi apabila di rumah, anda boleh memastikan bahawa anda tidak membenarkan bakteria untuk berkembang dan membiak.

Untuk melakukan ini: membasuh tangan selama 20 saat dengan air suam dan sabun sebelum dan selepas menyediakan produk segar; Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air sebelum makan, memotong, atau memasak, walaupun anda merancang untuk mengupas sebelum makan; dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan dimakan mentah berasingan daripada makanan lain.

Taugeh

Walaupun taugeh adalah makanan yang sihat, ia juga sangat terdedah kepada pencemaran bakteria.
"Benih bercambah dalam panas, keadaan lembap. Ia seperti spa untuk bakteria," .

Disyorkan bahawa warga tua, kanak-kanak, dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah mengelakkan makan pucuk mentah.

Dan orang yang sihat perlu mengambil berat dan berhati-hati juga. Pucuk mentah adalah terlalu berbahaya. Jika anda benar-benar komited kepada taugeh anda, hanya tumis mereka sebelum menambah mereka untuk apa-apa


Beri

Satu lagi sumber biasa keracunan makanan adalah buah beri, termasuk strawberi, raspberi, dan beri hitam.
Wabak hepatitis A dikesan pada tahun 2013 dalam campuran beri beku. Wabak 1997 yang telah menyebabkan ribuan kanak-kanak jatuh sakit melalui makanan tengahari sekolah juga telah dikesan dengan strawberi beku tercemar.

Kes-kes berkaitan yang lain adalah untuk raspberi diimport disebabkan oleh kuman yang dipanggil Cyclospora, yang menyebabkan cirit-birit yang teruk, dehydrations, dan kekejanga


Tembikai

Tiada apa-apa memang berbahaya tentang tembikai tetapi CDC telah mencatatkan beberapa wabak baru-baru ini yang berkaitan dengan cantaloupes, ahli keluarga tembikai.

Pada tahun 2012, 261 orang dijangkiti Salmonella selepas makan tembikai ditanam di sebuah ladang di Indiana. Tiga daripada mereka yang meninggal dunia. tahun sebelum ini, 147 orang telah jatuh sakit dan 33 meninggal dunia, selepas makan tembikai tercemar dengan Listeria. 20 lagi mendapat Salmonella dari buah ini.

Pengguna perlu menyental permukaan tembikai mereka seperti kentang menggunakan berus keras dan air.

Susu Mentah

Susu mentah adalah susu yang tidak dipanaskan untuk membunuh bakteria. Ia pergi terus dari lembu ke meja anda.
bakteria yang sama yang boleh didapati dalam daging lembu juga boleh hadir di kalsium harian anda: Salmonella, Campylobacter, dan E. coli.

Penyelesaian adalah mudah: mengelakkan susu mentah sepenuhnya dan keju susu mentah.Ulasan